przekąski 26.06.2023

julienne w teście

1 godz. 5 min.
4 porcje
Julienne w cieście
white78, stock.adobe.com
0

Dzisiaj opowiem Ci oryginalny przepis julienne w cieście. Przygotujemy go w koszach z cienkich arkuszy filo. Jeśli nie masz czasu ani ochoty na samodzielne ugniatanie ciasta, po prostu kup półprodukt w sklepie.

Składniki

do testu:
  • mąka - 400 g
  • żółtka - 2 kawałki
  • Olej roślinny - 2 art.
  • ocet - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,3 łyżeczka
  • woda - 170 ml
dla julienne:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz ciepłą wodę, ocet i żółtka.

Przesiej mąkę, dodaj masło, sól i płynny kęs. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę.

Podziel ciasto na 10 kawałków, rozwałkuj je cienko i dobrze wyciągnij. Powtórz procedurę z pozostałym ciastem.

Pokrój ugotowany filet, pieczarki i obraną cebulę.

Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.

Dodaj pieczarki i gotuj przez kolejne 7-10 minut.

Sól, pieprz i wlej ciepłe mleko. Dusić wszystko razem przez 5 minut.

Pokrój ciasto na małe kwadraty i włóż do natłuszczonych foremek.

Ułóż filety, grzyby w sosie i posyp tartym serem.

Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Lekko ostudź, wyjmij pieczoną julienne z kokilek i podawaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy