Dzisiaj opowiem Ci oryginalny przepis julienne w cieście. Przygotujemy go w koszach z cienkich arkuszy filo. Jeśli nie masz czasu ani ochoty na samodzielne ugniatanie ciasta, po prostu kup półprodukt w sklepie.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 300 g
- pieczarki - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- ser - 100 g
- mleko - 150 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepłą wodę, ocet i żółtka.
Przesiej mąkę, dodaj masło, sól i płynny kęs. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę.
Podziel ciasto na 10 kawałków, rozwałkuj je cienko i dobrze wyciągnij. Powtórz procedurę z pozostałym ciastem.
Pokrój ugotowany filet, pieczarki i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i gotuj przez kolejne 7-10 minut.
Sól, pieprz i wlej ciepłe mleko. Dusić wszystko razem przez 5 minut.
Pokrój ciasto na małe kwadraty i włóż do natłuszczonych foremek.
Ułóż filety, grzyby w sosie i posyp tartym serem.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Lekko ostudź, wyjmij pieczoną julienne z kokilek i podawaj.