Kalafior w cieście można przygotować zarówno ze świeżych warzyw, jak i mrożonych, a wynik w obu przypadkach będzie świetny. Aby przystawka była jeszcze smaczniejsza, lepiej podawać ją z jakimś sosem.
Składniki
- kalafior - 250 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka (pszenna) – 2 art.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel duży kwiatostan kapusty na małe różyczki i spłucz pod bieżącą wodą. Następnie gotuj w osolonej wodzie do miękkości-około 10 minut. Wrzuć do durszlaka.
Zrób ciasto – w misce wymieszaj jajko kurze, mąkę pszenną i sól. Użyj trzepaczki, aby nie pozostały grudki.
Partiami zanurz kapustę w misce z ciastem.
Przenieś różyczki kapusty na patelnię do rozgrzanego oleju roślinnego. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Jeśli kapusta wchłonęła dużo oleju, możesz położyć ją na serwetce.
Podawaj pyszną przekąskę na ciepło lub na ciepło, ze świeżymi ziołami, sosem.