przekąski 22.01.2022

kalafior w cieście

30 min
2 porcje
Kalafior w cieście
0

Kalafior w cieście można przygotować zarówno ze świeżych warzyw, jak i mrożonych, a wynik w obu przypadkach będzie świetny. Aby przystawka była jeszcze smaczniejsza, lepiej podawać ją z jakimś sosem.

Składniki

  • kalafior - 250 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mąka (pszenna) – 2 art.
  • sól - do smaku
  • przyprawy i przyprawy - do smaku
  • Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podziel duży kwiatostan kapusty na małe różyczki i spłucz pod bieżącą wodą. Następnie gotuj w osolonej wodzie do miękkości-około 10 minut. Wrzuć do durszlaka.

Kalafior w cieście: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zrób ciasto – w misce wymieszaj jajko kurze, mąkę pszenną i sól. Użyj trzepaczki, aby nie pozostały grudki.

Kalafior w cieście: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Partiami zanurz kapustę w misce z ciastem.

Kalafior w cieście: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Przenieś różyczki kapusty na patelnię do rozgrzanego oleju roślinnego. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Jeśli kapusta wchłonęła dużo oleju, możesz położyć ją na serwetce.

Kalafior w cieście: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Podawaj pyszną przekąskę na ciepło lub na ciepło, ze świeżymi ziołami, sosem.

Kalafior w cieście: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy