dania główne 26.11.2022

kapusta duszona jak w jadalni

50 min
8 porcji
Kapusta duszona jak w jadalni
0

Każdy, kto zastał radzieckie stołówki, dobrze pamięta smak duszonej kapusty. Aromatyczny i umiarkowanie kwaśny był podawany jako dodatek do mięsa lub kotletów. Kapusta została przygotowana według specjalnego przepisu z mąką i octem. Proponuję powtórzyć niezasłużenie zapomniany przepis!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i posiekaj. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj kapustę w paski.

Kapusta duszona jak w jadalni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż przez 3 minuty.

Kapusta duszona jak w jadalni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Przenieś smażenie do kotła, dodaj kapustę, gorący bulion, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut na małym ogniu.

Kapusta duszona jak w jadalni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj sól, cukier, mielony pieprz, ocet i koncentrat pomidorowy zmieszany z mąką. Delikatnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.

Kapusta duszona jak w jadalni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Po wyłączeniu zaparz kapustę pod przykryciem przez 15 minut.

Kapusta duszona jak w jadalni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy