Każdy, kto zastał radzieckie stołówki, dobrze pamięta smak duszonej kapusty. Aromatyczny i umiarkowanie kwaśny był podawany jako dodatek do mięsa lub kotletów. Kapusta została przygotowana według specjalnego przepisu z mąką i octem. Proponuję powtórzyć niezasłużenie zapomniany przepis!
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 kg
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 80 ml
- ocet - 1 łyżeczka
- Pasta pomidorowa - 50 G
- ziele angielskie - 3 groszek
- mąka - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i posiekaj. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj kapustę w paski.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż przez 3 minuty.
Przenieś smażenie do kotła, dodaj kapustę, gorący bulion, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut na małym ogniu.
Dodaj sól, cukier, mielony pieprz, ocet i koncentrat pomidorowy zmieszany z mąką. Delikatnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Po wyłączeniu zaparz kapustę pod przykryciem przez 15 minut.