pieczenie 15.11.2022

Air baursaki

1 godz. 0 min.
12 porcji
Air baursaki
Irina Klimovna, stock.adobe.com
0

To autentyczne danie kuchni kazachskiej jest rzadkim gościem na naszych stołach. Przepis na baursaki jest prosty, wypieki są niezwykle przewiewne i aromatyczne, z lekkim posmakiem ghee. Baursaki z cukrem pudrem są dobre na herbatę, przaśne - łatwo zastępują chleb.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz jajka, mleko, roztopione masło, cukier i sól w misce. Dobrze wymieszaj.

Przesianą mąkę stopniowo dodawaj do mieszanki jajeczno-maślanej, zagniataj lekko lepkie ciasto. Przykryj gotowe ciasto folią spożywczą i pozostaw na 30 minut.

Gdy ciasto odpocznie, posyp stół mąką, wyłóż ciasto i jeszcze raz ugniataj. Ciasto podzielić na małe kawałki, każde zwinąć w kiełbasę i pokroić w małe kółka lub kwadraty.

Smażyć baursaki w dużej ilości rozgrzanego oleju roślinnego na złoty kolor.

Połóż gotowe produkty na ręcznikach papierowych, aby nadmiar tłuszczu zniknął. Podawaj baursaki na stole, układając je na talerzu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy