To autentyczne danie kuchni kazachskiej jest rzadkim gościem na naszych stołach. Przepis na baursaki jest prosty, wypieki są niezwykle przewiewne i aromatyczne, z lekkim posmakiem ghee. Baursaki z cukrem pudrem są dobre na herbatę, przaśne - łatwo zastępują chleb.
Składniki
- mąka - 600 g
- mleko - 50 ml
- cukier - 1 art.
- jaja kurze - 5 szt.
- sól - szczypta
- Ghee - 1 art.
- Olej roślinny (do smażenia) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz jajka, mleko, roztopione masło, cukier i sól w misce. Dobrze wymieszaj.
Przesianą mąkę stopniowo dodawaj do mieszanki jajeczno-maślanej, zagniataj lekko lepkie ciasto. Przykryj gotowe ciasto folią spożywczą i pozostaw na 30 minut.
Gdy ciasto odpocznie, posyp stół mąką, wyłóż ciasto i jeszcze raz ugniataj. Ciasto podzielić na małe kawałki, każde zwinąć w kiełbasę i pokroić w małe kółka lub kwadraty.
Smażyć baursaki w dużej ilości rozgrzanego oleju roślinnego na złoty kolor.
Połóż gotowe produkty na ręcznikach papierowych, aby nadmiar tłuszczu zniknął. Podawaj baursaki na stole, układając je na talerzu.