Dla miłośników koreańskiej marchewki jest świetna wiadomość: apetyczną przekąskę można przygotować na zimę. Przepis nie jest skomplikowany, chociaż obejmuje etap pasteryzacji. Aby to zrobić, radzę użyć szerokiej patelni z grubym dnem.
Składniki
- ogórki - 800 g
- marchew - 600 g
- czosnek - 4 ząbki
- ocet jabłkowy - 30 ml
- Olej roślinny - 30 ml
- czarny pieprz - 5 groszek
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 1,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj cukier, sól, przyprawy i czosnek przepuszczony przez prasę.
Pokrój ogórki na małe kostki i dodaj do miski z marchewką.
Wlej ocet, olej i wymieszaj. Przykryj i odłóż na bok na 1,5-2 godziny.
Ułóż marchewki z ogórkami w przygotowanych słoikach. Pozostały sok wlać równo do pojemników.
Połóż ręcznik na dnie szerokiej patelni. Umieść słoiki z warzywami i wlej ciepłą wodę. Powinno być tak dużo, że ledwo zakrywa" ramiona " puszek.
Od momentu zagotowania płynu w słoikach gotuj przez 5 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki z patelni i zwiń.