satsebeli ze śliwek na zimę

1 godz. 45 min.
12 porcji
Satsebeli ze śliwek na zimę
severga, stock.adobe.com
0

Satsebeli to podstawowy sos w Gruzji, który jest przygotowywany według wielu przepisów. Czy wiesz, że taki sos można zrobić ze śliwek? Idealnie nadaje się do mięs (zwłaszcza kebabów), drobiu, dań rybnych i warzyw. Dzielę się sprawdzonym przepisem na śliwki satsebel na zimę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, podziel na połówki, usuń pestki. Obierz pieprz i czosnek.

Paprykę, czosnek, śliwki i orzechy włoskie przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Umieść powstałe puree na patelni, Posol, dodaj cukier, curry i mielony pieprz. Na małym ogniu zagotuj i gotuj przez 30 minut.

Gotowy sos wlej na gorąco do sterylnych słoików, zwiń, zawiń i pozostaw w cieple, aż całkowicie ostygnie. Słoiki z sosem satsebeli przechowuj zimą w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy