Satsebeli to podstawowy sos w Gruzji, który jest przygotowywany według wielu przepisów. Czy wiesz, że taki sos można zrobić ze śliwek? Idealnie nadaje się do mięs (zwłaszcza kebabów), drobiu, dań rybnych i warzyw. Dzielę się sprawdzonym przepisem na śliwki satsebel na zimę.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 3 szt.
- orzechy włoskie - 200 g
- czosnek - 3 głowice
- cukier - 8 art.
- sól - 1 art.
- mielony czarny pieprz - 2 łyżeczka
- mielony cynamon - 5 CZ. l.
- Curry - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, podziel na połówki, usuń pestki. Obierz pieprz i czosnek.
Paprykę, czosnek, śliwki i orzechy włoskie przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Umieść powstałe puree na patelni, Posol, dodaj cukier, curry i mielony pieprz. Na małym ogniu zagotuj i gotuj przez 30 minut.
Gotowy sos wlej na gorąco do sterylnych słoików, zwiń, zawiń i pozostaw w cieple, aż całkowicie ostygnie. Słoiki z sosem satsebeli przechowuj zimą w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy