Suszone pomidory to najbardziej pikantna przekąska pomidorowa. Takie przygotowanie zachwyci cię swoim smakiem zimą i uzupełni wiele różnych potraw: sałatki, sosy, sos itp.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, pokrój na ćwiartki, usuń środek (miąższ z nasionami i sokiem).
Skrop plasterki pomidora oliwą z oliwek i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, skórą do dołu. Posyp pomidory solą i wyślij do piekarnika nagrzanego do 70-80 °C. Trzymaj lekko otwarte drzwi piekarnika. W zależności od odmiany pomidorów i ogrzewania proces suszenia zajmie od 4 do 6 godzin. Z 5 kg świeżych pomidorów mam około 900 g suszonych.
Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść 2 obrane ząbki czosnku i 1 gałązkę rozmarynu. Zacznij mocno układać suszone pomidory, wlewając suszone oregano: warstwę pomidorów, oregano, a następnie ponownie warstwę pomidorów, oregano itp. Na koniec dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu.
Doprowadź oliwę z oliwek do wrzenia na małym ogniu.
Rozgrzanym olejem wlej pomidory do słoików aż do góry. Słoiki szczelnie zamknąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony przedmiot przechowuj w temperaturze pokojowej, a otwarty słoik lepiej przechowywać w lodówce.