suszone pomidory w oleju na zimę

6 godz. 30 min.
3 puszki po 0,3 l
Suszone pomidory w oleju na zimę
petropavlovskaja, stock.adobe.com
0

Suszone pomidory to najbardziej pikantna przekąska pomidorowa. Takie przygotowanie zachwyci cię swoim smakiem zimą i uzupełni wiele różnych potraw: sałatki, sosy, sos itp.

Składniki

  • pomidory - 5 kg
  • oliwa z oliwek - 500 ml
  • czosnek - 6 ząbki
  • rozmaryn - 3 gałązki
  • oregano - 1 art.
  • mielony czarny pieprz - 1 art.
  • sól - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, pokrój na ćwiartki, usuń środek (miąższ z nasionami i sokiem).

Skrop plasterki pomidora oliwą z oliwek i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, skórą do dołu. Posyp pomidory solą i wyślij do piekarnika nagrzanego do 70-80 °C. Trzymaj lekko otwarte drzwi piekarnika. W zależności od odmiany pomidorów i ogrzewania proces suszenia zajmie od 4 do 6 godzin. Z 5 kg świeżych pomidorów mam około 900 g suszonych.

Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść 2 obrane ząbki czosnku i 1 gałązkę rozmarynu. Zacznij mocno układać suszone pomidory, wlewając suszone oregano: warstwę pomidorów, oregano, a następnie ponownie warstwę pomidorów, oregano itp. Na koniec dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu.

Doprowadź oliwę z oliwek do wrzenia na małym ogniu.

Rozgrzanym olejem wlej pomidory do słoików aż do góry. Słoiki szczelnie zamknąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony przedmiot przechowuj w temperaturze pokojowej, a otwarty słoik lepiej przechowywać w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy