Chcesz zaskoczyć gości niezwykłym sosem do mięsa? Przygotuj oryginalny słodko-kwaśny sos agrestowy o lekkim aromacie koperkowym na zimę. Ostry i pikantny sos doskonale uzupełni kebaby, dania mięsne i drobiowe. Ciekawa alternatywa dla zakupionego keczupu.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz agrest, odetnij kucyki. Umieść jagody w garnku do gotowania, dodaj wodę i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj, mieszając, przez 10-15 minut, aż jagody zaczną pękać i wypuścić sok.
Przetrzyj gotowane jagody przez sito. Wlej sok do rondla i nie spiesz się, aby wyrzucić ciasto - możesz ugotować z niego pyszny kompot.
Włóż patelnię z sokiem do ognia i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj do pożądanej gęstości (mój proces zajmuje około 40 minut).
Do wrzącej masy dodaj gałązkę mięty, obrane papryczki chili, czosnek i parasol koperkowy. Gotuj sos przez kolejne 10-15 minut, a następnie użyj łyżki cedzakowej, aby wyjąć zioła, czosnek i chili z zbioru - już dali swój aromat.
Ponownie zagotuj sos, dodaj sól i cukier, wymieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Wlej wrzący sos do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Schłodzony SOS agrestowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.