SOS agrestowy do mięsa na zimę

1 godz. 30 min.
3 puszki
SOS agrestowy do mięsa na zimę
Natallya_ph, stock.adobe.com
0

Chcesz zaskoczyć gości niezwykłym sosem do mięsa? Przygotuj oryginalny słodko-kwaśny sos agrestowy o lekkim aromacie koperkowym na zimę. Ostry i pikantny sos doskonale uzupełni kebaby, dania mięsne i drobiowe. Ciekawa alternatywa dla zakupionego keczupu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz agrest, odetnij kucyki. Umieść jagody w garnku do gotowania, dodaj wodę i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj, mieszając, przez 10-15 minut, aż jagody zaczną pękać i wypuścić sok.

Przetrzyj gotowane jagody przez sito. Wlej sok do rondla i nie spiesz się, aby wyrzucić ciasto - możesz ugotować z niego pyszny kompot.

Włóż patelnię z sokiem do ognia i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj do pożądanej gęstości (mój proces zajmuje około 40 minut).

Do wrzącej masy dodaj gałązkę mięty, obrane papryczki chili, czosnek i parasol koperkowy. Gotuj sos przez kolejne 10-15 minut, a następnie użyj łyżki cedzakowej, aby wyjąć zioła, czosnek i chili z zbioru - już dali swój aromat.

Ponownie zagotuj sos, dodaj sól i cukier, wymieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.

Wlej wrzący sos do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Schłodzony SOS agrestowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy