Fińskie hostessy zawsze wyróżniały się zaradnością. Z tego powodu wiele ich przepisów jest bardzo prostych. Jeden z tych dzisiaj chcę ci powiedzieć. Porozmawiamy o chrupiących ogórkach po fińsku na zimę. Gotuję je z dodatkiem marchewki, papryki i ziół.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- papryka - 300 g
- marchew - 300 g
- Zieleń - 20 g
- ocet - 120 ml
- czarny pieprz - 6 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- cukier - 120 g
- sól - 50 g
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki, zioła, marchewkę i obraną paprykę.
Zagotuj wodę, dodaj przyprawy, cukier, sól i ocet.
Dodaj posiekane warzywa i zioła, gotuj przez 5-7 minut.
Warzywa wyłowić łyżką cedzakową i włożyć do przygotowanych słoików.
Wlać wrzącą marynatę, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy