Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na pyszną, zdrową i wcale nie kaloryczną domową shawarmę z kurczakiem, która nie zaszkodzi zdrowiu i sylwetce. W przepisie nie używam dressingów i sosów, ponieważ wszystkie składniki są dość soczyste same w sobie.
Składniki
- Pita (cienki) – 4 szt.
- filet z kurczaka - 600 g
- awokado - 2 szt.
- pomidory - 4 szt.
- cebula fioletowa - 1 szt.
- sałata - 8 szt.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- papryka (mielona) – do smaku
- Sol - do smaku
- Curry - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, pokrój w małe plasterki, marynuj przez 20 minut w mieszance czerwonego mielonego pieprzu, Curry, soli i oliwy z oliwek. Następnie podsmaż mięso na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor lub upiecz w piekarniku.
Awokado pokrój, Usuń pestkę, pokrój miąższ. Pokrój również pomidory. Drobno posiekaj cebulę.
Opłucz liście sałaty i osusz ręcznikami papierowymi.
Złóż shawarmę: na cienkiej picie ułóż liście sałaty, następnie awokado i pomidory, dodaj posiekaną cebulę i kawałki smażonego fileta z kurczaka. Mocno zwiń shawarmę kopertą.
Lekko podgrzej PP shawarma na patelni grillowej z obu stron i podawaj.