
Klasyczna muhammara ma jasny pomarańczowy lub czerwony kolor, ponieważ głównym składnikiem jest słodka czerwona papryka. Tym bardziej spektakularne są wszelkiego rodzaju dodatki. Tym razem proponuję uzupełnić przepis sezamem i czosnkiem.
Składniki
- papryka - 4 kawałki
- orzechy włoskie - 100 g
- Sezam - 4 art.
- czosnek - 4 ząbki
- Chili - 2 kawałki
- olej sezamowy - 30 ml
- oliwa z oliwek - 80 ml
- tymianek - 1 CZ. l.
- Zira - 0.5 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- sok z cytryny - 3 art.
- ocet balsamiczny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zawiń paprykę w folię i piecz do przypalenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Obierz skórę.
Zmiel paprykę, chili i czosnek w blenderze. Posiekaj orzechy osobno i dodaj je tam.
Dodaj do masy sezam, przyprawy, tymianek, olej sezamowy, sok z cytryny i ocet.
Przerwij wszystko jeszcze raz i dodaj oliwę z oliwek do konsystencji.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy