
Długo wahałem się przed gotowaniem galaretki w powolnej kuchence. Okazało się, że jest to bardzo wygodne. Oczywiście z znanych powodów nie jest możliwe gotowanie bulionu w dużych porcjach. Ale uważam, że to nawet dobra rzecz.
Składniki
- żeberka wołowe - 500 g
- skrzydła indyka - 500 g
- marchew (średni) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 2 łyżeczka
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka wołowe i skrzydło z indyka, włóż do miski wolnowaru.
Wlej wodę, zamknij pokrywkę i aktywuj program "gaszenie" na 4 godziny.
Po 3 godzinach dodaj marchewkę i obraną cebulę do bulionu.
Po sygnale wyjmij mięso na talerz i odłóż na bok do ostygnięcia.
Cebulę wyrzucić, marchewkę pokroić na małe kawałki.
Odcedź bulion, wlej do miski wolnowaru, dodaj sól i pieprz. Gotuj przez 2 minuty w programie "zupa".
Oddziel mięso od pestek i drobno posiekaj.
Włóż mięso i kawałki marchwi do przygotowanych pojemników.
Napełnij bulionem i umieść w chłodnym miejscu na 6 godzin.