To ciasto jest teraz u szczytu popularności. Jest uwielbiany przez dorosłych i dzieci. Należy pamiętać, że należy go gotować w temperaturze 100 stopni. Nie trzeba mocno suszyć bezy. W razie potrzeby może pozostać lekko rozciągnięty w środku.
Składniki
dla bezy:
- białka jaj (schłodzone) – 4 kawałki
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- cukier puder - 200 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- skrobia - 1 art.
do kremu:
- śmietana (33% tłuszczu.) – 250 ml
- ser twarogowy - 100 g
- cukier puder - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schłodzone białka ubić solą na ostre szczyty.
Kontynuując ubijanie, dodaj sok z cytryny, cukier puder i skrobię.
Na papierze do pieczenia narysuj ołówkiem dwa koła o średnicy 20 centymetrów. Na każdym z nich połóż masę białkową.
Piecz ciasta przez 1,5-2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem.
Dodaj twaróg i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty.
Posmaruj schłodzone ciasta kremem i podawaj natychmiast.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy