napoje 05.06.2023

kwas ryżowy w domu

10 min
12 porcji
Kwas ryżowy w domu
AB-7272, stock.adobe.com
0

Pyszny napój z dostępnych składników. Każdy może ugotować kwas ryżowy w domu. Najważniejsze jest monitorowanie temperatury wody. W zbyt zimnym lub gorącym środowisku drożdże po prostu nie będą działać.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę i ostudź do 35 stopni.

Dodaj cukier, ryż, rodzynki, suche drożdże i dobrze wymieszaj.

Przykryj serwetką i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na 1 dzień.

Przecedzić przez podwójną warstwę gazy, butelkować i szczelnie zamknąć.

Kwas ryżowy powinien stać w lodówce przez 7-10 dni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy