Świetna opcja na letni deser. Sernik cytrynowy jest przygotowywany bez pieczenia, co oznacza, że nie musisz włączać piekarnika. Główne ciasto składa się z ciasteczek cukrowych, masła i soku z cytryny, a do kremu używa się mascarpone, skondensowanego mleka i skórki z cytryny.
Składniki
- ciasteczka (cukier) – 200 g
- masło - 80 g
- mascarpone - 250 g
- mleko skondensowane - 350 g
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 art.
- żelatyna - 5 g
- woda - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel ciasteczka w blenderze.
Dodaj stopione masło, sok z cytryny i wymieszaj.
Połóż na dnie dzielonej formy, tworząc wysokie boki. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Żelatynę zalej zimną wodą przez 10 minut.
Mascarpone wymieszaj ze skondensowanym mlekiem i dobrze ubij.
Dodaj skórkę z cytryny, żelatynę i wymieszaj.
Umieść krem w formie na podstawie ciastek i wstaw do lodówki na kolejne 8 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy