Dzisiaj podzielę się z wami prostym przepisem na domowe lody. Przygotujemy go z jeżyn, ciężkiej śmietany i mleka. Ilość cukru zależy od kwasu jagód, a także preferencji smakowych każdego z nich. Polecam spróbować mieszanki do smaku.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jeżyny, spłucz i dokładnie osusz.
Wymieszaj jeżyny z cukrem, zmiażdż drewnianym tłuczkiem i pozostaw na 10-15 minut, aby uzyskać dużo soku.
Włóż masę do gazy i wyciśnij sok.
Schłodzoną śmietanę ubijaj przez 10 minut. Powinny zwiększyć objętość i zagęścić.
Dodaj sok jeżynowy, wymieszaj, wlej do przygotowanych kokilek i włóż do zamrażarki. Po 4-5 godzinach deser jest gotowy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy