desery 22.01.2022

domowe lody jeżynowe

30 min
4 porcje
Domowe lody jeżynowe
lenakorzh, stock.adobe.com
0

Dzisiaj podzielę się z wami prostym przepisem na domowe lody. Przygotujemy go z jeżyn, ciężkiej śmietany i mleka. Ilość cukru zależy od kwasu jagód, a także preferencji smakowych każdego z nich. Polecam spróbować mieszanki do smaku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jeżyny, spłucz i dokładnie osusz.

Wymieszaj jeżyny z cukrem, zmiażdż drewnianym tłuczkiem i pozostaw na 10-15 minut, aby uzyskać dużo soku.

Włóż masę do gazy i wyciśnij sok.

Schłodzoną śmietanę ubijaj przez 10 minut. Powinny zwiększyć objętość i zagęścić.

Dodaj sok jeżynowy, wymieszaj, wlej do przygotowanych kokilek i włóż do zamrażarki. Po 4-5 godzinach deser jest gotowy.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy