Najczęściej Niemieckie pączki są przygotowywane z dżemem truskawkowym lub wiśniowym. To danie jest uważane za jeden z najpopularniejszych przysmaków w Niemczech. Istnieją pewne różnice na receptę w różnych regionach. Zwracam uwagę na klasyczną wersję.
Składniki
- mąka - 600 g
- suche drożdże - 10 g
- cukier - 80 g
- mleko - 280 ml
- żółtka - 2 kawałki
- esencja waniliowa - 2 krople
- masło - 50 g
- dżem - 100 g
- Olej roślinny - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz drożdże, ciepłe mleko i cukier.
Dodaj stopione masło, esencję waniliową i żółtka.
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę, zagnieść ciasto.
Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Rozwałkuj ciasto o grubości około 3 centymetrów, wyciśnij pączki szklanką.
Ułóż półfabrykaty na posypanej mąką desce i pozostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Usmaż pączki na głębokim tłuszczu i ułóż do ostygnięcia na ręczniku papierowym.
Za pomocą worka do szprycowania napełnij pączki dżemem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy