Zwracam uwagę na oryginalny przepis na pyszne naleśniki. Lepiej gotować je z dojrzałych i lekko przyciemnionych bananów. Jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie, dodaj więcej cukru. Z reguły wystarczy kilka łyżek stołowych.
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 300 g
- mleko (ciepły) – 200 ml
- banany - 2 kawałki
- wanilina - na czubku noża
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 50 g
- sól - na czubku noża
- olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz banany i zmiel w blenderze.
Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.
Dodaj ciepłe mleko, puree bananowe i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wanilinę. Dobrze zagnieść ciasto, aż będzie gładkie.
Rozłóż trochę ciasta na rozgrzanej patelni z masłem.
Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Powtórz te same kroki z resztą ciasta.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy