Lato to czas zbiorów świeżych warzyw i owoców, ale co zrobić, gdy minie sezon? Jednym z rozwiązań jest zaopatrzenie się w Preparaty warzywne, a wśród nich lecho z zielonej papryki na zimę. Może być używany jako samodzielne danie lub dodawany do innych przepisów.
Składniki
- papryka (zielony) – 2 kg
- pomidory - 1 kg
- cebula - 3 kawałki
- ostra czerwona papryka - 1-2 kawałki
- Olej roślinny - 60 ml
- sól - 1 art.
- marchew - 100 g
- ocet (esencja) – 0.3 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa i zagotuj puree.
Dodaj zieloną paprykę pokrojoną w paski i posiekaną ostrą paprykę.
Wlej olej, gotuj przez 10 minut i dodaj startą marchewkę i drobno posiekaną cebulę.
Gotuj przez kolejne 25 minut, a następnie dodaj sól, przyprawy i esencję octu.
Gotuj lecho przez kolejne 5 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy