Zimą trudno jest utrzymać odpowiednią ilość witamin w organizmie. Oprócz świeżych warzyw i owoców zdrowe są w tym domowe preparaty. Dziś proponuję ugotować kompot z wiciokrzewu. Proporcje i cechy gotowania są opisane w przepisie.
Składniki
- wiciokrzew - 1 kg
- cukier - 600 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wiciokrzew posortuj z gruzu i spłucz pod bieżącą wodą.
W głębokim rondlu zagotuj wodę. Dodaj cukier i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj jagody wiciokrzewu, kwas cytrynowy i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Łyżką cedzakową wyłowić jagody wiciokrzewu i ułożyć w wysterylizowanych słoikach.
Wlej pozostały syrop do słoików.
Sterylizuj kompot przez 5-7 minut, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy