kompot z wiciokrzewu na zimę

30 min
16 porcji
Kompot z wiciokrzewu na zimę
bbivirys, stock.adobe.com
0

Zimą trudno jest utrzymać odpowiednią ilość witamin w organizmie. Oprócz świeżych warzyw i owoców zdrowe są w tym domowe preparaty. Dziś proponuję ugotować kompot z wiciokrzewu. Proporcje i cechy gotowania są opisane w przepisie.

Składniki

  • wiciokrzew - 1 kg
  • cukier - 600 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wiciokrzew posortuj z gruzu i spłucz pod bieżącą wodą.

W głębokim rondlu zagotuj wodę. Dodaj cukier i gotuj przez 2 minuty.

Dodaj jagody wiciokrzewu, kwas cytrynowy i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Łyżką cedzakową wyłowić jagody wiciokrzewu i ułożyć w wysterylizowanych słoikach.

Wlej pozostały syrop do słoików.

Sterylizuj kompot przez 5-7 minut, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy