Te konserwy świetnie pomagają, gdy nie ma czasu na przygotowanie obiadu. Otwórz słoik śledzia w puszkach z warzywami, połóż na ładnym talerzu i podawaj z chlebem. Radzę gotować to danie w grubościennym kotle.
Składniki
- śledź (filet) – 2 kg
- pomidory - 3 kawałki
- marchew - 150 g
- cebula - 150 g
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- Olej roślinny - 60 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 5 groszek
- czarny pieprz - 10 groszek
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 1,5 art.
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety śledziowe na duże kawałki.
Obierz i pokrój pomidory.
Zetrzyj marchewki, posiekaj ostrą paprykę i obraną cebulę.
W głębokim kotle rozgrzej olej, dodaj cebulę i marchewkę i smaż przez 3-5 minut.
Dodaj ostrą paprykę, pomidory i przyprawy. Dusić wszystko razem przez 10 minut.
Dodaj kawałki śledzia, wodę zmieszaną z cukrem i solą. Przykryj i gotuj przez 1,5 godziny na małym ogniu.
Ułóż gorące przetwory w wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy