Postanowiłem kontynuować eksperymenty kulinarne z konserwami i zrobiłem lecho z zielonych pomidorów. Aby przedmiot nie zmienił koloru, nie należy dodawać pasty pomidorowej. Ponadto wskazane jest wybranie papryki w kolorze żółtym lub zielonym.
Składniki
- zielone pomidory - 2 kg
- papryka - 1 kg
- cebula - 500 g
- czosnek - 50 g
- ocet - 100 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 120 ml
- ziele angielskie - 4 groszek
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 120 g
- sól - 80 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory, obraną paprykę i cebulę.
Wszystko wymieszaj w głębokim rondlu, dodaj cukier, sól i gotuj przez 15 minut.
Dodaj olej, czosnek i przyprawy przepuszczone przez prasę. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Napełnij przygotowane słoiki gorącym lecho, zwiń i owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy