Uwielbiam zaopatrywać się nie tylko w sezonowe warzywa i owoce na zimę, ale także w rodzaj półproduktów, które znacznie upraszczają gotowanie w przyszłości. Na przykład taka marynata z grzybami jest już kompletnym gotowym daniem, które wystarczy podgrzać.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz jęczmień perłowy wcześniej przez noc i gotuj do połowy.
Zmiel wszystkie warzywa i grzyby na marynatę. Obierz pomidory i drobno posiekaj.
Smaż marchewki na oleju przez 5 minut. Dodaj cebulę i kapustę i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj ogórki, sól, cukier i ocet i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj posiekane grzyby. Jeśli są to świeże drewno, najpierw spawaj je osobno przez 20 minut.
Dodaj pomidory, przyprawy i jęczmień.
Dusić wszystko razem przez kolejne 40 minut na małym ogniu, a następnie zwinąć w sterylne słoiki.