pomidory z winogronami na zimę

25 min
20 porcji
Pomidory z winogronami na zimę
Yulia Furman, stock.adobe.com
0

Trudno wyobrazić sobie pełny zimowy posiłek bez aromatycznych pikli. A co, jeśli urozmaicisz i ugotujesz pomidory z winogronami? Aby wzmocnić smak takiego dodatku, zamiast zwykłego octu używam winogron.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, nakłuj igłą u podstawy, aby nie pękły pod wpływem wrzącej wody.

Usuń winogrona z pędzli i spłucz.

Złóż koperek, przyprawy, obrane ząbki czosnku, winogrona i pomidory do przygotowanych słoików.

Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez 4 minuty.

Wlej ocet winny i wrzącą marynatę do słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy