Trudno wyobrazić sobie pełny zimowy posiłek bez aromatycznych pikli. A co, jeśli urozmaicisz i ugotujesz pomidory z winogronami? Aby wzmocnić smak takiego dodatku, zamiast zwykłego octu używam winogron.
Składniki
- pomidory - 5 kg
- Winogrona - 1 kg
- koperek - 50 g
- czosnek - 50 g
- Goździk - 2 Bud
- czarny pieprz - 10 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- ocet winogronowy - 150 ml
- cukier - 200 g
- sól - 120 g
- woda - 2,7 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, nakłuj igłą u podstawy, aby nie pękły pod wpływem wrzącej wody.
Usuń winogrona z pędzli i spłucz.
Złóż koperek, przyprawy, obrane ząbki czosnku, winogrona i pomidory do przygotowanych słoików.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez 4 minuty.
Wlej ocet winny i wrzącą marynatę do słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy