Często we współczesnym zgiełku brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Następnie stosuje się fast foody i zamawianie jedzenia przez Internet. Ale jest też opcja-pomyśl o tym z wyprzedzeniem, przygotuj sałatki i zupy na zimę. Pamiętaj, aby ugotować Kharcho bez śliwek, jest niesamowicie smaczny!
Składniki
- ryż - 100 g
- pomidory - 800 g
- marchew - 400 g
- cebula - 400 g
- ostra czerwona papryka - pół
- czosnek - 1 Głowa
- orzechy włoskie - 150 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 50 ml
- Zieleń (Dowolna) – 50 g
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- sól - 30 g
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i posiekaj w blenderze.
Posiekaj zioła, ostrą paprykę i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki.
Wysuszyć orzechy na patelni i zmielić w blenderze.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj pomidory, chmiel-suneli i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodaj wodę, ostrą paprykę, sól, posiekany czosnek, orzechy, zioła i umyty ryż. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Wlej ocet, włóż do czystych słoików i szczelnie zamknij pokrywkami.