Główną cechą ciast Bento jest to, że są bardzo małe – dosłownie na raz. Ale to naprawdę ciasto, a nie ciasto – z ciastami, kremem i ładnymi dekoracjami. W tym cięciu proponuję ugotować ulubionego Snickersa wszystkich.
Składniki
- mąka - 100 g
- cukier - 120 g
- kakao - 25 g
- proszek do pieczenia ciasta - 7 g
- sól - 4 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko - 120 ml
- masło - 25 g
- Olej roślinny - 25 g
- cukier - 120 g
- sól - 2 szczypta
- śmietana (33%) – 80 ml
- masło - 50 g
- twarożek - 240 g
- cukier puder - 50 g
- masło - 80 g
- ekstrakt waniliowy - 0.5 CZ. l.
- orzeszki ziemne - 20 g
- czekolada - 150 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej i wymieszaj suche składniki ciasta. Dodaj mleko, jajko i oba rodzaje masła i mieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Wlej ciasto do małej dzielonej formy i piecz przez 40-50 minut w piekarniku o temperaturze 170 stopni.
Niech biszkopt ostygnie i pokrój go na 3 ciasta. Z każdego ciasta za pomocą okrągłej formy lub odpowiedniego talerza Wytnij koła o średnicy 10-12 cm.
W przypadku karmelu rozpuść cukier na patelni, podgrzewaj, aż się zrumieni i stopniowo dodawaj zimne masło.
Wlej ciepłą śmietanę, dodaj sól i natychmiast zdejmij karmel z ognia. Pozwól jej trochę ostygnąć.
Aby uzyskać krem, ubij miękkie masło z cukrem pudrem, dodaj ser i wanilię i ponownie ubij. Przenieś śmietanę do worka do szprycowania.
Posmaruj pierwsze ciasto kremem, a następnie nałóż krem na obwód ciasta, tworząc bok. Włóż karmel do środka, a na wierzchu prażone orzeszki ziemne.
Połóż drugie ciasto na wierzchu, posmaruj je również kremem, odłóż bok i włóż karmel z orzeszkami ziemnymi. Przykryj trzecim ciastem. Wyłóż całe ciasto pozostałą śmietaną i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Do glazury rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, dodaj olej roślinny i mieszaj, aż będzie gładka. Gotowe ciasto polać lukrem i udekorować orzeszkami ziemnymi.