Biszkopty można podawać po prostu w ten sposób lub wykorzystać jako bazę do innych deserów. Dzięki temu przepisowi ciasto jest bardzo słodkie, więc lepiej połączyć je z mniej mdłymi dodatkami. Idealna jest kwaśna śmietana.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mleko skondensowane - 350 g
- masło - 60 g
- mąka - 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- esencja waniliowa - 2 krople
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka mikserem na puszystą pianę.
Kontynuując ubijanie, wlej mleko skondensowane i stopione masło.
Dodaj esencję waniliową i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wyłóż dzieloną formę papierem do pieczenia, ułóż ciasto i piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W zależności od średnicy formy czas gotowania może się różnić.
Wyjmij gotowy biszkopt z formy i włóż do ostygnięcia na ruszcie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy