Szybkość przygotowania jest główną zaletą tego przepisu. Przygotuj pyszną marynowaną kapustę w pół godziny i ciesz się chrupiącą przekąską w ciągu jednego dnia. Podawaj z zieloną cebulą i aromatycznym olejem słonecznikowym.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę i pamiętaj trochę rękami. Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce. Posiekaj czosnek.
Przygotowane warzywa umieścić w pojemniku do marynowania, dobrze wymieszać, dodać goździki, ziarna pieprzu i liść laurowy.
Na patelni połącz wodę, sól i cukier, zagotuj marynatę, gotuj przez 5-7 minut i zdejmij z ognia.
Dodaj ocet i olej roślinny do wrzącej marynaty, wymieszaj i lekko ostudź.
Lekko schłodzoną marynatą zalej kapustę. Połóż ucisk i wyślij pojemnik z przedmiotem obrabianym w zimne miejsce na jeden dzień. Za dzień kapusta będzie gotowa. Możesz przenieść go do czystych słoików i wysłać do lodówki.