Lubisz pikantne przekąski? W takim razie pokochasz kapustę po gruzińsku! Najlepiej gotować w drewnianej beczce,ale plastikowe lub emaliowane wiadro też będzie działać. Do ucisku należy użyć ciężaru ciężar, który stanowi 10% całkowitej masy warzyw.
Składniki
- kapusta - 3 kg
- Burak - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - półgłówki
- kolendra - 20 g
- seler - 20 G
- czarny pieprz - 6 groszek
- liść laurowy - 4 kawałki
- ocet - 3 art.
- cukier - 50 g
- sól - 90 g
- woda - 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj cukier i sól. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do schłodzonej marynaty dodaj ocet i wymieszaj.
Pokrój kapustę na duże kawałki.
Obierz buraki i posiekaj.
Pokrój ostrą paprykę, obierz nasiona i drobno posiekaj.
Włóż kapustę zmieszaną z burakami, ostrą papryką, przyprawami i ząbkami czosnku do przygotowanego pojemnika.
Przykryj ziołami, wlej marynatę i ustaw ucisk. Po 1 miesiącu kapusta będzie gotowa.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy