
Prawdopodobnie debata na temat stosowania zagęszczaczy nigdy się nie skończy. Niektórzy uważają, że takie dodatki psują smak potrawy, inni gotują galaretkę tylko z żelatyną. Myślę, że trzeba spróbować wszystkiego i dopiero potem wyciągnąć jakieś wnioski.
Składniki
- udo indyka - 1 kg
- kurczak - 1 kg
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - 1 CZ. l.
- woda - 3,5 l
- żelatyna - 25 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Udo z indyka i kurczaka przygotuj, włóż do głębokiego garnka z wodą.
Dodaj przyprawy, korzeń pietruszki i gotuj przez 2,5 godziny na minimalnym ogniu.
Dodaj marchewkę, obraną cebulę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 45 minut.
Wyjmij warzywa i mięso z bulionu, połóż na talerzu i lekko ostudź.
Żelatynę wymieszać ze 150 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut.
Cebulę i korzeń pietruszki wyrzucić, marchewkę pokroić na małe kawałki.
Oddziel mięso od kości, posiekaj.
Ułóż mięso i marchewkę w przygotowanych kokilkach.
Odcedź bulion, dodaj sól i gotuj przez 2 minuty.
Wyłącz ogrzewanie, dodaj żelatynę i wymieszaj.
Wlej bulion do kokilek z mięsem i umieść w chłodnym miejscu na 3-4 godziny.