Niedawno postanowiłem wypróbować przepis na pieczone bułki z boczkiem. Muszę przyznać, że nie było to łatwe. Jak większość takich potraw, przystawka wymaga umiejętności. Aby choć trochę uprościć sobie zadanie, radzę kupić boczek pokrojony w cienkie plasterki.
Składniki
- okrągły ryż - 200 g
- mięso kraba - 200 g
- boczek (plasterki) – 100 g
- ogórki - 2 kawałki
- ocet ryżowy - 1 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 350 ml
- ser śmietankowy - 120 g
- Tabasco - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz, włóż do rondla i zalej zimną wodą.
Gotuj przez 12 minut na średnim ogniu, a następnie spuść pozostały płyn.
Wymieszaj gorący ryż z octem, solą i cukrem.
Pokrój mięso kraba i ogórki.
Pokrój boczek w paski, aby dopasować go do przyszłych bułek.
Rozłóż bambusową matę na stole, ułóż warstwę ryżu i lekko ubij.
Połóż ogórki i mięso kraba paskiem na szerokiej stronie.
Zwiń rolkę, pokrój na małe kawałki.
Zawiń każdą rolkę w boczek.
Ser śmietankowy wymieszaj z Tabasco.
Ostrożnie ułóż powstałą mieszaninę łyżką na rolkach.
Piecz przez 5 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.