Muhammara to bardzo oryginalna i pikantna przekąska o konsystencji puree. Przygotowuje się go na bazie pieprzu, orzechów i przypraw. Sam smak okazuje się niezwykły i wyrazisty. Ale nawet może być jeszcze bardziej oryginalny i jaśniejszy. Na przykład dodaj miętę.
Składniki
- papryka - 4 kawałki
- Chili - 3 kawałki
- biały chleb - 2 plasterki
- orzechy włoskie - 100 g
- oliwa z oliwek - 100 ml
- czosnek - 2 ząbki
- przyprawy i przyprawy - 2 łyżeczka
- mięta - 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zawiń paprykę w folię i piecz w piekarniku przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Obierz i zmiel w blenderze z chlebem, chili, czosnkiem i posiekanymi orzechami.
Dodaj posiekaną miętę, ponownie posiekaj i dopraw makaron do smaku.
Dodaj oliwę z oliwek i ubij Mahometa po raz ostatni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy