pomidory we własnym soku bez skórki na zimę

1 godz. 0 min.
1 puszka 1 L
Pomidory we własnym soku bez skórki na zimę
minadezhda, stock.adobe.com
0

Kto kiedykolwiek ugotował pomidory we własnym soku, ugotuje je w kółko. Przekąska ma najbardziej naturalny smak, ponieważ zawiera tylko pomidory i przyprawy. Radzę wybrać pomidory tej samej odmiany, wielkości i stopnia dojrzałości.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz i obierz. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na każdym z nich i włóż do wrzącej wody na 2-3 minuty, a następnie zalej lodowatą wodą - teraz skóra bardzo łatwo się usunie.

W uprzednio wysterylizowanym słoiku umieść większość przygotowanych pomidorów (około 700 g).

Pozostałe pomidory przekroić na pół, łyżeczką usunąć nasiona. Drobno posiekaj miąższ, włóż do rondla z grubym dnem i mieszając zagotuj.

Opłucz warzywa, lekko osusz i drobno posiekaj. Pokrój łodygę selera w drobną kostkę.

Do wrzącego soku dodaj posiekany koperek, natkę pietruszki, seler, ziarna pieprzu, sos Tabasco, sól i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż seler będzie miękki (około 10 minut).

Przetrzyj gorący sok przez sito. Jeśli sok pomidorowy nie wystarczy, aby napełnić słoik pomidorów, dodaj niewielką ilość wody pitnej i ponownie zagotuj sok.

Z wrzącym sokiem pomidorowym zalej pomidory w słoiku do góry. Przykryj słoik pokrywką i wyślij do sterylizacji w rondlu z wrzącą wodą (minimalny czas sterylizacji to 10-20 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).

Po sterylizacji słoik z obrabianym przedmiotem należy szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzone pomidory we własnym soku w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy