Jedną z najlepszych podstaw do gęstych dżemów jest śliwka. Proponuję więc w pełni z tego skorzystać i zwinąć kilka pachnących słoików na zimę. Jest to bardzo łatwe i bezproblemowe nawet dla początkujących, którzy po raz pierwszy próbują swoich sił w konserwacji.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- cukier - 1.5 kg
- mielony cynamon - 1 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- woda - 1.5 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż śliwkę na połówki, usuń pestki, przykryj cukrem i zalej wodą.
Gotuj przez 10 minut po ugotowaniu na średnim ogniu i ostudź.
Ponownie zagotuj, dodaj cynamon i gotuj przez kolejne 10 minut.
Gdy śliwka ostygnie, przetrzyj dżem przez sito i ponownie zagotuj.
Dodaj sok z cytryny i zwiń go w słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy