Zwykły dżem z pigwy stanie się jeszcze smaczniejszy i ciekawszy, jeśli dodasz tam trochę orzechów. Rozwiązanie wielokrotnie sprawdzane w praktyce, także przeze mnie osobiście. W dalszej części przepisu powiem Ci, jak prawidłowo go ugotować.
Składniki
- pigwa - 1 kg
- cukier - 400 g
- woda - 1 szklanka
- orzechy włoskie - 60 g
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- cytryna - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść pigwę i pokrój w kliny lub plastry.
Zagotuj wodę z cukrem. Wyślij pigwę do syropu i gotuj przez 10 minut.
Pozwól jej całkowicie ostygnąć. Ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut.
Ponownie pozwól całkowicie ostygnąć.
Dodaj drobno posiekaną cytrynę ze skórką, cynamon i posiekane orzechy.
Ponownie zagotuj dżem i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy