Kalina jest nieco specyficzną cierpką jagodą, dlatego działają z nią nieco inaczej. Dobrym rozwiązaniem na zimę jest namoczona Kalina. Jeśli nigdy tego nie próbowałeś i nie wiesz, jak to zrobić – nie martw się. Szczegółowo omówię dalej w przepisie.
Składniki
- Kalina - 250 g
- sól - 1.5 łyżeczka
- woda - 300 ml
- ziele angielskie - 4 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść sól w zimnej wodzie, dodaj pieprz i wlej do słoika 0.5.
Dodaj tam lekko umytą Kalinę i pozostaw obrabiany przedmiot na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Nie zamykaj pokrywy.
Następnie pozostaw jagody na 2-3 tygodnie w temperaturze 7-8 stopni.
Dopiero wtedy Zamknij nasączoną Kalinę nylonową pokrywką i przechowuj w zimnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy