Zafunduj sobie i swoim bliskim pyszny dżem morelowy z jąderkami. Pachnący przysmak zimą urozmaica rodzinne przyjęcia herbaciane. Aby plastry moreli nie zamieniły się w puree podczas gotowania, wybierz owoce o gęstym miąższu.
Składniki
- morele - 1 kg
- cukier - 800 g
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, podziel na połówki, usuń pestki. Umieść połówki moreli w misce do gotowania , a nasiona w osobnym pojemniku.
Morele posyp cukrem. Delikatnie potrząśnij miską, aby równomiernie rozprowadzić cukier na owocach. Pozostaw obrabiany przedmiot w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny, aby utworzyć sok.
Posiekaj pestki moreli, Usuń jądra. Teraz musisz usunąć brązowy film z jąder. Łatwiej to zrobić, jeśli zanurzysz jądra we wrzącej wodzie na 5-7 minut, a następnie oczyścisz.
Gdy tylko morele podadzą wystarczającą ilość soku, dodaj wodę do miski z preparatem, wszystko delikatnie wymieszaj i na małym ogniu, mieszając i usuwając powstałą pianę, gotuj przez 10 minut po ugotowaniu. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i lekko ostudź.
Ponownie podpal dżem, dodaj przygotowane jądra, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Zapakuj wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzony dżem morelowy z jąderkami przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.