Wystarczy zamknąć kilka małych słoików tego przedmiotu na zimę. Abchaska adżika z ostrej czerwonej papryki jest gęsta i skoncentrowana. Należy go stosować w małych porcjach, rozcieńczając sosem pomidorowym lub wodą.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 1 kg
- orzechy włoskie - 400 g
- czosnek - 400 g
- pietruszka - 10 g
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zawiąż ostrą paprykę w pęczki i zawieś w ciemnym miejscu na 3-4 dni.
Pokrój paprykę, obierz nasiona i łodygi.
Zmiel ostrą paprykę, natkę pietruszki i obrany czosnek w blenderze.
Wysuszyć orzechy przez kilka minut na patelni i zmielić w blenderze.
Zetrzyj kolendrę, sól i chmiel suneli w moździerzu.
Wymieszaj półfabrykaty warzywne, orzechy i zmielone przyprawy z solą.
Włóż abchaską adżikę do czystych, suchych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy