Najbardziej lubię robić mieszane preparaty, czy to kompoty, dżemy czy marynowane warzywa – na przykład ogórki z cukinią. Oznacza to-zwinąć kilka różnych składników w jednym słoiku. Jest to smaczniejsze i wygodniejsze, a następnie nie trzeba podłączać kilku otwartych półfabrykatów do lodówki.
Składniki
- ogórki - 700 g
- cukinia - 700 g
- koperek - 3 parasolka
- czosnek - 3 ząbki
- nasiona gorczycy - 3 łyżeczka
- woda - 500 ml
- ocet - 2 art.
- cukier - 2 CZ. l.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Losowo pokrój ogórki i cukinię.
Włóż je do czystych, suchych słoików.
Dodaj musztardę, koperek, czosnek lub inne przyprawy do smaku.
Zalej wszystko wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut pod pokrywkami.
Spuść tę wodę.
Zagotuj czystą wodę z solą, cukrem i octem.
Napełnij warzywa marynatą i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy