marynowane grzyby na zimę w słoikach

24 godz. 30 min.
1 puszka 3 l
Marynowane grzyby na zimę w słoikach
Viktor, stock.adobe.com
0

Marynowane grzyby to pyszna przekąska na zimę. Takie grzyby z pewnością staną się centrum uwagi Twoich gości! Przepis jest przeznaczony na jeden trzylitrowy słoik. Jeśli wolisz mniejsze słoiki, proporcjonalnie Zmień ilość soli i octu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, oczyść, spłucz pod bieżącą wodą.

Oczyszczone grzyby moczyć w osolonej wodzie przez jeden dzień. Zmieniaj wodę tak często, jak to możliwe.

Następnie spuść wodę i pod bieżącą wodą spłucz każdy grzyb. Pokrój duże okazy na 2-4 części, małe można pozostawić w całości.

Przygotowane grzyby włożyć do garnka do gotowania, zalać zimną wodą, zagotować i gotować przez 20 minut, usuwając pianę. Następnie włóż grzyby do durszlaka i ponownie spłucz pod bieżącą wodą.

Na dnie wcześniej wysterylizowanego słoika ułóż ząbki czosnku i wcześniej poparzone wrzącą wodą liście wiśni i porzeczek.

Do marynaty połącz 1 litr wody z 3 łyżeczkami. sól, dodaj goździki, oba rodzaje pieprzu i liść laurowy. Wymieszaj i zagotuj. Jeśli potrzebujesz więcej niż 1 litr wody, proporcjonalnie zwiększ ilość dodanej soli.

Gdy marynata się zagotuje, włóż do niej ugotowane grzyby i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut po ponownym zagotowaniu.

Za pomocą łyżki cedzakowej włóż gorące grzyby do słoika, dodaj ocet (50 ml na 1 trzylitrowy słoik) i zalej wrzącą marynatą. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy