Marynowane grzyby to pyszna przekąska na zimę. Takie grzyby z pewnością staną się centrum uwagi Twoich gości! Przepis jest przeznaczony na jeden trzylitrowy słoik. Jeśli wolisz mniejsze słoiki, proporcjonalnie Zmień ilość soli i octu.
Składniki
- Gruzdy - 3 kg
- czosnek - 5 ząbki
- liść laurowy - 2 szt.
- liście porzeczki - 2 szt.
- liście wiśni - 2 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
- Goździk - 2 szt.
- ocet (9%) – 50 ml
- woda - 1 l
- sól - 3 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść, spłucz pod bieżącą wodą.
Oczyszczone grzyby moczyć w osolonej wodzie przez jeden dzień. Zmieniaj wodę tak często, jak to możliwe.
Następnie spuść wodę i pod bieżącą wodą spłucz każdy grzyb. Pokrój duże okazy na 2-4 części, małe można pozostawić w całości.
Przygotowane grzyby włożyć do garnka do gotowania, zalać zimną wodą, zagotować i gotować przez 20 minut, usuwając pianę. Następnie włóż grzyby do durszlaka i ponownie spłucz pod bieżącą wodą.
Na dnie wcześniej wysterylizowanego słoika ułóż ząbki czosnku i wcześniej poparzone wrzącą wodą liście wiśni i porzeczek.
Do marynaty połącz 1 litr wody z 3 łyżeczkami. sól, dodaj goździki, oba rodzaje pieprzu i liść laurowy. Wymieszaj i zagotuj. Jeśli potrzebujesz więcej niż 1 litr wody, proporcjonalnie zwiększ ilość dodanej soli.
Gdy marynata się zagotuje, włóż do niej ugotowane grzyby i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut po ponownym zagotowaniu.
Za pomocą łyżki cedzakowej włóż gorące grzyby do słoika, dodaj ocet (50 ml na 1 trzylitrowy słoik) i zalej wrzącą marynatą. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.