W szczycie sezonu nie spiesz się, aby wyrzucić niedojrzałego lub ospałego arbuza przywiezionego z rynku. Można go umieścić w oryginalnym domowym półfabrykacie. Chcę podzielić się przepisem na ulubione pikle z dzieciństwa. Jak można się domyślić, marynujemy arbuza na zimę.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Arbuz opłucz pod bieżącą wodą, razem ze skórką pokrój w cienkie trójkątne plasterki.
Ząbek czosnku obrać i pokroić na 2 części.
Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść parasol koperkowy, liść laurowy, ziarna pieprzu i czosnek.
Napełnij słoik do góry plasterkami arbuza.
Zagotuj wodę i zalej arbuzy w słoiku wrzącą wodą aż do góry. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 15 minut.
Następnie spuść wodę ze słoika z powrotem do rondla, dodaj trochę więcej wody (Około 100 ml), dodaj sól i cukier. Doprowadź marynatę do wrzenia (sól i cukier powinny się całkowicie rozpuścić), wprowadź ocet.
Wlej arbuzy do słoika do góry wrzącą marynatą i natychmiast zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.