Wszyscy kochamy sałatkę śledziową pod futrem i gotujemy ją prawie na wszystkie święta. Proponuję zapakować swoje ulubione składniki w nowe i oryginalne opakowanie w postaci bułek.
Składniki
- śledź (filet) – 200 g
- Burak - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- ziemniaki - 1 rzecz
- jaja kurze (gotowane) – 1 rzecz
- szczypiorek - 15 g
- majonez - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Warzywa wstępnie ugotuj, ostudź i zdejmij skórkę. Śledzie można kupić w całości i samemu je zmielić, usuwając kości, można kupić gotowy filet. Nie lubię zbyt słonych ryb, więc wybieram lekko solone.
Przygotuj bazę do bułek. Weź folię spożywczą i rozłóż mały kawałek na stole. W ten sposób możesz łatwo zawinąć sałatkę w bułkę.
Zetrzyj wszystkie warzywa na drobnej tarce, pokrój cebulę w małe pierścienie, zetrzyj jajko. Pokrój rybę w paski. Uformuj sałatkę.
Połóż buraki na pierwszej warstwie, posmaruj majonezem. Połóż ziemniaki na drugiej warstwie, posmaruj majonezem. Połóż marchewki na trzeciej warstwie, posmaruj majonezem. Czwarta warstwa to jajko i zioła, posmaruj majonezem. Ostatnia warstwa to filet rybny.
Zwiń sałatkę w rolkę za pomocą folii spożywczej i wyślij do lodówki na 30 minut. Wyjmij bułkę, pokrój ją na porcje, połóż na tacy i udekoruj ziołami na wierzchu.