Sałatka Kubańska na zimę

2 godz. 0 min.
5 puszek po 1 L
Sałatka
Anzhela, stock.adobe.com
0

Sałatka "Kuban" to doskonały wieloskładnikowy preparat warzywny na zimę. Aby przygotować tę pyszną, obfitą, jasną sałatkę, nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności-przepis nie wymaga gotowania, a sterylizacja zajmie tylko 20 minut.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez 1 godzinę - w ten sposób będą bardziej chrupiące.

Posiekaj kapustę, Posol i pamiętaj lekko rękami.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski. Posiekaj ostrą paprykę wraz z nasionami.

Pokrój pomidory na średnie plastry, ogórki na pół pierścienia o grubości około 0,5 cm.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi.

Umieść wszystkie przygotowane warzywa w dużej misce, wymieszaj.

Sól sałatkową, dodaj cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu, ocet i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 godzinę.

Zapakuj sałatkę wraz z powstałym płynem do wcześniej wysterylizowanych słoików o pojemności 0,5 litra, przykryj sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w dużym garnku z wrzącą wodą. Uwaga! Woda w garnku powinna sięgać do szyjki słoików. Proces sterylizacji półlitrowych słoików trwa 20-25 minut od momentu zagotowania wody w garnku.

Słoiki szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy