Sałatka "Kuban" to doskonały wieloskładnikowy preparat warzywny na zimę. Aby przygotować tę pyszną, obfitą, jasną sałatkę, nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności-przepis nie wymaga gotowania, a sterylizacja zajmie tylko 20 minut.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez 1 godzinę - w ten sposób będą bardziej chrupiące.
Posiekaj kapustę, Posol i pamiętaj lekko rękami.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski. Posiekaj ostrą paprykę wraz z nasionami.
Pokrój pomidory na średnie plastry, ogórki na pół pierścienia o grubości około 0,5 cm.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi.
Umieść wszystkie przygotowane warzywa w dużej misce, wymieszaj.
Sól sałatkową, dodaj cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu, ocet i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 godzinę.
Zapakuj sałatkę wraz z powstałym płynem do wcześniej wysterylizowanych słoików o pojemności 0,5 litra, przykryj sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w dużym garnku z wrzącą wodą. Uwaga! Woda w garnku powinna sięgać do szyjki słoików. Proces sterylizacji półlitrowych słoików trwa 20-25 minut od momentu zagotowania wody w garnku.
Słoiki szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź.