dania główne
24.11.2022
Klasyczna zapiekanka z rodzynkami twarogowymi w piekarniku
1 godz. 0 min.
4 porcje
Taka zwiewna zapiekanka z twarogiem z rodzynkami można słusznie nazwać deserem. Ma cudowną konsystencję musu, którą można osiągnąć dzięki specjalnej sekwencji kroków w przygotowaniu bazy. Następnie powiem ci więcej!
Składniki
- twaróg - 450 g
- śmietana - 200 g
- cukier (lub substytut) – 3 art.
- jaja kurze - 3 kawałki
- skrobia - 25 g
- rodzynki - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej rodzynki wodą i pozostaw na 10 minut.
Zmiel twarożek ze śmietaną, skrobią i żółtkami za pomocą blendera.
Ubij mikserem białka z cukrem na szczyty. Delikatnie włóż je do masy twarogowej silikonową szpatułką od dołu do góry.
Dodaj rodzynki i włóż masę do formy.
Piecz zapiekankę w piekarniku przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy