Nie masz czasu na skomplikowane danie? Zetrzyj młodą kapustę z boczkiem. Możesz wzmocnić aromat, posypując boczek przyprawami podczas smażenia. Używam zmielonych liści laurowych, ale sprawdzą się również goździki, Zira, ziele angielskie i czarny pieprz.
Składniki
- młoda kapusta - 700 g
- cebula - 2 kawałki
- boczek - 200 g
- Olej roślinny - 50 ml
- koperek (do zgłoszenia) – 5 gałązki
- liść laurowy (mielony) – 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę w paski, posyp solą i lekko rozgnieć rękami.
Pokrój boczek na cienkie plasterki. Obierz cebulę i posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj boczek, zmielony liść laurowy i gotuj, aż wszystkie kawałki się zrumienią.
Dodaj kapustę, delikatnie wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Sól i wyłącz. Posyp gotowe danie drobno posiekanym koperkiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy