Uwielbiam dodawać pomidory do pilawu. Zwłaszcza latem, kiedy warzywa są tak dojrzałe i soczyste. Nadają potrawie apetyczny aromat i lekką kwaskowatość. Jeśli masz czas i ochotę, usuń skórkę z pomidorów. Dzielę się szczegółami przepisu.
Składniki
- ryż - 2 szklanki
- filet z kurczaka - 300 g
- kiełbasa - 200 g
- pomidory (średnie) – 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 3 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- Zira - 0,5 CZ. l.
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda (hot) – 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka, kiełbasę, pomidory i obraną cebulę.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Aktywuj tryb "smażenie" i usmaż filety na oleju. Wystarczy 10-12 minut, aby kawałki mięsa dobrze się zrumieniły.
Dodaj przyprawy i kiełbasę. Kontynuuj pieczenie przez 5-8 minut.
Dodaj cebulę z marchewką, pomidorami i gotuj, aż cebula będzie przezroczysta.
Wlać umyty ryż, włożyć całą główkę czosnku, posolić i wlać gorącą wodę. Zamknij pokrywę i włącz program pilaw na 45 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy