
Radzę wziąć ten przepis tylko pewnym kucharzom. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, kebab z języka wołowego okaże się po prostu doskonały. Ponadto, oprócz dania mięsnego, pozostanie duży rondel bogatego bulionu.
Składniki
do gotowania:
- język wołowy - 2 kg
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 3 l
do marynaty:
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sos sojowy - 3 art.
- czosnek - 3 ząbki
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól (ze zjeżdżalnią) – 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz język i umieść w garnku z zimną wodą.
Dodaj sól, przyprawy i gotuj przez 2 godziny.
Przenieś język do zimnej wody na 15 minut. A następnie wyjmij na talerz, pokrój w drobną kostkę i włóż do miski.
Dodaj sól, mielony pieprz, sos sojowy, olej i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, przykryj i odstaw na pół godziny.
Połóż kawałki języka na przygotowanych szaszłykach i smaż na grillu przez 10-15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy