Żółte pomidory różnią się od czerwonych mniejszą ilością soku i większą mięsistością. Z tego powodu lepiej tolerują obróbkę cieplną. Możesz to zobaczyć na własne oczy, przygotowując sałatkę z żółtych pomidorów na zimę. Szczegóły dalej w przepisie.
Składniki
- żółte pomidory - 2 kg
- papryka - 1 kg
- marchew - 300 g
- cebula - 500 g
- czosnek - 100 g
- czarny pieprz - 6 groszek
- ocet - 60 ml
- Olej roślinny - 120 ml
- sos pomidorowy - 150 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój żółte pomidory, obraną cebulę, paprykę i czosnek.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Wszystko wymieszaj, dodaj masło, sos, cukier, sól i czarny pieprz. Pozostaw obrabiany przedmiot na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
Ułóż sałatkę w słoikach i sterylizuj przez 15 minut.
Dodaj trochę octu do każdego słoika, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy