Jedną z najlepszych kombinacji podczas robienia dżemu jest wiśnia z pomarańczą. Dwa jasne smaki i aromaty bardzo harmonijnie przeplatają się ze sobą, dając zupełnie nowy efekt. Mówię Ci, jak prawidłowo przygotować taką ucztę.
Składniki
- wiśnia - 200 g
- pomarańczowy - 100 g
- cukier - 240 g
- wanilina - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki z wiśni.
Zalej pomarańczę wrzącą wodą przez kilka minut, zetrzyj skórkę i drobno posiekaj miąższ.
Wymieszaj wszystko z cukrem i wlej około szklanki wody, aby lekko przykryła jagody.
Zagotuj dżem i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Pozwól mu ostygnąć, dodaj wanilinę, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 15 minut.
Zwiń dżem w sterylny słoik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy