półfabrykaty na zimę
28.04.2023
dżem z bursztynowego jabłka w plasterkach z pomarańczą
20 min
8 porcji
Oszałamiający kolor, cudowny aromat i wspaniały smak to cechy bursztynowego dżemu jabłkowego w plasterkach pomarańczy. Można go gotować ze skórką cytrusową, ale w ten sposób pojawia się gorycz. Wolę jej nie dodawać.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- pomarańczowy - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać i posiekać.
Obierz pomarańcze i białe folie, pokrój na kawałki tego samego rozmiaru.
Wymieszaj owoce w rondlu, przykryj cukrem i odłóż na bok na 2 godziny.
Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Włóż gorący dżem do przygotowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w koc.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy